Årets Spel 4


Årets Spel 4:e Plats

Darksiders - Wrath of War

THQ och Vigil Games lämnade mig i år en av de mest underbara spelupplevelser jag haft på väldigt länge och sedan det sorgliga beskedet av vi kommer att behöva vänta minns till 2012 på grund av att THQ ska pressa ut ett "skitspel" gällande MMA. Darksiders fullkomligen osar av Crystal Dynamics Legacy of Kain serie som, tro det eller ej, är en av mina absoluta favoriter och som jag följt slaviskt. Eftersom att Crystal Dynamics inte har lust att göra fler spel i serien, utan hellre sitter och försöker få Lara Crofts bröst att få precis rätt form så ingen kommer att klaga på att de är för små eller för stora, så kom Darksiders som en räddare i nöden rent utsagt. Det håller nästan samma klass som röstskådespel men framförallt är allt upptäckande och prylletande i stort sett identiskt som även är mycket likt den typ av prylmani och hjärtbits-letande som förekommer i Zelda-serien. Anledningen att spelet, enligt mig, har mer gemensamt med Legacy of Kain än med Zelda beror på actionmomenten med air-combos, finishers, blodskvätt och framförallt den mörka settingen och atmosfäriska musiken.

I spelet kontrollerar man WAR, en av apokalypsens fyra ryttare, ett bad-ass av episka proportioner (likt Kratos och andra testosteronstinta och arga unga män), som blir lurad att försegla människans öde när det sjätte sigilet bryts och apokalypsen inträder. WAR blir den riktiga illdådarens syndabock och ställs för svar inför "the council" som är ett uråldrigt väsen som uppehållt balansen mellan himmel och helvete och sett till att ingen brytit mot de lagar som finns uppsatta. WAR får chansen att leta rätt på den riktiga skurken i dramat or die trying. De släpper honom inte helt utan komplikationer dock, med sig för WAR en uppkäftig demon som håller honom fängslad och ser till att han följer rådets direktiv till punkt och pricka. Denna spydiga illvilliga varelse får sin röst av Mark Hamill som gör sin livs insats sedan Star Wars (ja, bättre än Jokern i Arkham Asylum...) och verkligen blåser liv i kräket som man bara har lust att strypa från första början. WAR däremot får sin raspande röst från ingen annan än Liam "You are not prepared!" O'Brien som bland annat gjort rösten åt Illadan Stormrage från Warcraft III och World of Warcraft: The Burning Crusade. Rösten passar som handen i handsken åt den fåordige, biffige, krigets apostel. Man kan tycka vad man vill om stora, sura karaktärer som gillar att slita fiender i stycken men det för tid och plats för karaktärer av den sorten. Trots sitt utseende är WAR ändå långt bättre än exempelvis Kratos med att komma med nyanserade kommentarer och ett ordentligt uppförande.


Designen i Darksiders är love or hate, hit or miss. Antingen hatar man de enorma axelvaddarna och den serietidningsaktiga estetiken, eller så älskar man den. I det här fallet faller jag i den senare kategorien då jag fann spelet helt utsökt vackert att vila ögonen på. Det finns en viss Blizzard-känsla över designen och det beror på att Blizzard sedan länge valt att använda sig av en liknande design, deras lead designer Samwise Didier, illustrerar på det här sättet. Kan vara bra att reda ut innan folk börjar skrika att något alltig är en kopia av något annat. Grafiken är som sagt helt utsökt och musiken kompletterar designen och ger ett fenomenalt slutgiltigt estetiskt intryck.

Att genom att besegra bossar låsa upp vapen, förmågor och annat smått och gott för att kunna ta sig till nya platser och hitta nya väger i tidigare besökta områden är precis vad det handlar om. Att slänga sig upp på demonhästen Ruin, klyva en demon på mitten innan man hoppar över en ravin och vidare mot ett område man vet att man nu kan komma är en känsla som är svår att överträffa och, enligt mig, ett tecken på ett riktigt vasst äventyrsspel.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen "Årets spel enligt svenska spelbloggar", där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin 'Årets spel. 4:e plats': Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Victoria Saade.


Kommentarer
Postat av: NuYu

Ända uppe på fjärdeplats? Det gillas. Fler borde spelat detta.Bra inlägg också. Mitt första möte med designen var inget positivt, men efter runt en timme var jag helt nere med skiten och nu älskar jag den. Serietidningsestetiken passar utmärkt och Joe Mad vet minst sagt vad han pysslar med.

2010-12-21 @ 14:57:22
URL: http://bloggonoid.wordpress.com/
Postat av: Lunandrez

Darksiders är grymt bra, och det var nog inte långt ifrån att det letade sig in på min topp-5, faktiskt. Årets stora överraskning!

2010-12-22 @ 00:43:35
URL: http://lunandrez.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0